تهیه پودر میکروکپسوله -βکاروتن با قابلیت استفاده در محیط‌های آبی

نویسندگان

1 دانشکده مهندسی پلیمر و رنگ، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

2 گروه پژوهشی مواد رنگزای آلی، قطب علمی رنگ، موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش

3 بخش بیوتکنولوژی صنایع غذایی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی شمال غرب و غرب کشور

چکیده

پودر میکروکپسوله -βکاروتن توسط ژلاتین به روش خشک کردن افشانه‌ای تهیه شد و خواص آن از لحاظ مناسب بودن ژلاتین برای کپسوله کردن β-کاروتن و همچنین مناسب بودن پودر برای استفاده در محیط‌های آبی مورد بررسی قرار گرفت. امولسیون تهیه شده دارای متوسط اندازه ذرات 2.83 میکرون بود. ساختار ذرات میکروکپسوله کروی با سطح نسبتاً صاف بود و حالت دندانه‌ای کمی داشت. پودر کپسوله شده دارای درصد بالایی از β-کاروتن بوده و قابل استفاده در صنعت می‌باشد. بازده میکروکپسوله شدن 42.7% بود و با افزایش مقدار ماده پوشش دهنده میزان بازده میکروکپسوله شدن افزایش یافت و به 50.8% رسید. از لحاظ مناسب بودن نمونه برای مصرف در محیط‌های آبی مشاهده شد که پودر کپسوله شده دارای حلالیت 73% در آب سرد است و پایداری آن در آب زیاد بوده و پس از گذشت 14 روز دو فاز نمی‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Preparation of Microencapsulated β-Carotene Powder for Using in Aqueous Media

نویسندگان [English]

  • A. Hejri 1
  • A. Khosravi 1
  • K. Gharanjig 2
  • M. Hejazi 3
1 Department of Polymer Engineering and Color Technology, Amirkabir University of Technology
2 Department of Organic Colorants;Center of Excellence for Color science and Technology, Institute for Color Science and Technology
3 Department of Food Technology, Branch of Northwest and West Region Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran
چکیده [English]

In this research, microencapsulated β-carotene powder has been prepared by gelatin using spray drying method. Ability of gelatin for encapsulating of β-carotene was examined. Suitability of β-carotene powder was investigated for using in aqueous media. Prepared emulsion had the average particle size of 2.83 microns caused stability of emulsion. Microencapsulated β-carotene particles had spherical shape with smooth and some dented surfaces. Microencapsulated β-carotene powder had high β-carotene content which is suitable for food industry. Microencapsulation efficiency was 42.7% which was increased up to 50.8% by increment of the gelatin concentration. The cold water solubility of the microencapsulated powder was 73% and the powder was stable in water and did not show phase separation after 14 days.

کلیدواژه‌ها [English]

  • ?-carotene
  • Food colorants
  • Microencapsulation
  • Spray dryer
  • ?-carotene powder