نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشگاه هنر شیراز
2 دانشیار، گروه مهندسی نساجی و پوشاک، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
3 دانشیار گروه شیمی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
4 دانشجوی دکتری، گروه مهندسی نساجی و پوشاک، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
This research investigates the use of Opuntia fruit extract as a natural dye in wool fiber dyeing. Using Response Surface Methodology (RSM), the effects of various parameters including dye concentration (30-100%), mordant concentration (0-10%), temperature (30-100°C), time (20-100 minutes), and pH (3-11) on color properties were studied. Results showed that Opuntia fruit extract can produce a diverse color spectrum ranging from red to brown. Optimal dyeing conditions were achieved at 90°C temperature, 90 minutes' duration, and pH around 4-7. The use of different mordants had a significant impact on color fastness, with iron mordant showing the best wash fastness and copper mordant demonstrating the best light fastness. Statistical analyses confirmed that all investigated parameters have a significant effect (p<0.001) on the final color quality.
کلیدواژهها [English]