نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
3 گروه پژوهشی نمایش رنگ و پردازش تصاویر رنگی، پژوهشگاه رنگ، تهران، ایران
4 موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Using Near-infrared spectroscopy methods to create the physical and chemical properties estimation model of material has been developed and considered by the food industries in recent years. The present study was conducted to investigate the statistical effects of various pre-processing techniques such as Moving Average (MA), Multiplicative Scatter Correction(MSC), Savitzky-Golay(SG), Standard Normal Variate(SNV), First and Second derivative on the Near-Infrared spectral data of the sugar syrups on sucrose concentration estimation model. The results showed that the SNV and the Second derivative techniques could have an effective improvement in the estimation model.
کلیدواژهها [English]