TY - JOUR ID - 81717 TI - تاثیر دندانه‌ها‌ی گیاهی در رنگرزی نخ پشمی با روناس و اسپرک JO - علوم و فناوری رنگ JA - JCST LA - fa SN - 1735-8779 AU - احمدی, زهرا AD - دانشکده هنرهای کاربردی، دانشگاه هنر، صندوق‌پستی: 1591634311 Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 15 IS - 2 SP - 87 EP - 101 KW - دندانه گیاهی KW - دندانه فلزی KW - رنگرزی طبیعی KW - روناس KW - اسپرک DO - N2 - امروزه تحقیقات و پژوهش‌های فراوانی در حوزه رنگرزی منسوجات با استفاده از مواد رنگزای طبیعی در جهت حفظ محیط‌زیستاز طریق کاهش استفاده از مواد تعاونی و مواد رنگزای شیمیایی، انجام شده است. مواد رنگزای گیاهی مختلفی در رنگرزی استفاده می‌شود. به دلیل گستردگی استفاده از دو گیاه روناس و اسپرک و متفاوت بودن ساختار شیمیایی این دو، در این تحقیق از آنها برای رنگرزی نخ پشمی و از اکالیپتوس و پوست انار که جز گیاهان تانن‌‌دار هستند، به عنوان دندانه استفاده شد. همچنین آلوئه‌ورا که دارای ساختار پلی‌فنولیک است، برای بهبود ثبات‌های عمومی و حفظ رنگ اصلی به کار رفت. براساس نتایج به دست آمده، مشخص شد که استفاده از اکالیپتوس و پوست انار تا میزان 10%، مقدار مورد نیاز از دندانه زاج سفید را تا حدود 1% کاهش می‌دهد. اما برای فام‌های روشن مخصوصا در مورد اسپرک روی فام نهایی تاثیرگذار هستند.استفاده از آلوئه‌ورا به عنوان دندانه گیاهی علاوه بر آنکه موجب حفظ رنگ اصلی ماده رنگزا می‌شود، استفاده از زاج سفید را به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد. UR - https://jcst.icrc.ac.ir/article_81717.html L1 - https://jcst.icrc.ac.ir/article_81717_c334e9aa3f38200ef2eac2bf1b54b0bc.pdf ER -