%0 Journal Article %T بررسی عوامل مؤثر بر ساخت لعاب زرین‌فام با تکیه بر دما و ضخامت لایه مینایی %J علوم و فناوری رنگ %I پژوهشگاه رنگ با همکاری انجمن علمی رنگ ایران %Z 1735-8779 %A محمدزاده میانجی, مهناز %A قصاعی, حسین %D 2011 %\ 03/21/2011 %V 5 %N 1 %P 35-42 %! بررسی عوامل مؤثر بر ساخت لعاب زرین‌فام با تکیه بر دما و ضخامت لایه مینایی %K لعاب احیایی %K مینا %K زرین‌فام %R %X ساخت لعاب‌های زرین فام در ایران از قرن چهارده میلادی به بوته فراموشی سپرده شده است ولی عده کثیری از هنرمندان معاصر علاقمند به احیای این هنر می‌باشند. در این پژوهش توجه خاص به عوامل مؤثر بر ساخت لعاب زرین فام شده است. نتایج نشان می‌دهد که ترکیب، دما، شدت و گستره زمان احیاء و ضخامت لایه خام اعمالی از مؤثرترین عوامل در تشکیل پدیده زرین فام می‌باشند. سنجش دمای تجزیه مواد اولیه به کمک DTA/TG محدوده مناسب دمایی 600-500 درجه سانتی‌گراد را برای پخت لایه زرین‌فام تأیید می‌کند. در این تحقیق از لعاب کاشی صنعتی به عنوان پایه و از چوب گردو برای ایجاد احیا هنگام پخت استفاده شد. تحقیقات نشان داد که برای رسیدن به لایه زرین‌فام پخته مطلوب ضخامت لایه خام نقش مهمی را ایفا می‌کند که بسته به نوع و ترکیب مینا متغیر است.تشخیص داده شد که از بین میناهای M1، M2 و M3 بررسی شده،M1 و M2 مناسب‌ترند وتوسط آن‌ها زرین‌فام طلایی قزح‌سان و زرین‌فام طلایی یک دست حاصل می‌شود. %U https://jcst.icrc.ac.ir/article_75997_1ea865939ae5f656deca7e9ed7de1d2e.pdf